HACCP dla cukierni

Księga HACCP dla cukierni

Zapach świeżo zaparzonej kawy kusi nas, aby kupić smaczne i świeże ciastko. Natomiast ty, jako właściciel cukierni z pewnością marzysz, aby posiadać rzeszę stałych i zadowolonych konsumentów, gdyż to oni są najlepszą reklamą, która przyciągnie nowych klientów. Aby to osiągnąć, musisz dbać o jakość wytwarzanych przez twoich pracowników produktów. I w tym momencie z pomocą przychodzi do ciebie system HACCP, który jest nie tylko prawnym obowiązkiem.

Proces wdrożenia HACCP

Wraz z wejściem Polski do Unii Europejskiej na przedsiębiorców w branży spożywczej spoczywa obowiązek wdrożenia systemu HACCP. Jeżeli prowadzisz małą cukiernię, to dotyczy również ciebie. Niestety, aby sporządzić dokumentację HACCP trzeba przejść długi i żmudny proces. Ale możesz również skrócić go, kupując przykładową księgę na https://dokumenty-haccp.pl.
Jest to żmudny proces opierający się głównie na zasadach systemu, ale posiadający również działania wstępne. Aby wdrożyć HACCP w cukierni, musisz:

  • powołać zespół HACCP;
  • sporządzić dokładne opisy produktów;
  • określić przewidywane sposoby użycia produktów przez konsumentów;
  • opracować schemat procesu produkcji;
  • zweryfikować powyższy schemat;
  • zidentyfikować wszystkie potencjalne zagrożenia (zasada 1);
  • określić Krytyczne Punkty Kontroli (zasada 2);
  • określić limity dla każdego Krytycznego Punktu Kontroli (zasada 3);
  • określić sposoby monitorowania Krytycznych Punktów Kontroli (zasada 4);
  • określić działania korygujące dla Krytycznych Punktów Kontroli (zasada 5);
  • określić procedurę weryfikacji (zasada 6);
  • przygotować dokumentację (zasada 7).

Dokumentacja HACCP

Przygotowanie dokumentacji HACCP jest niezbędnym i ostatecznym etapem wdrożenia omawianego systemu HACCP w cukierni i wynika ona ze wspomnianych wcześniej 7 zasad. Musisz wiedzieć, że dobra księga to taka, która jest przejrzysta, zgodna z rzeczywistością, dostosowana indywidualnie oraz jest zrozumiała dla osób z niej korzystających. Księga HACCP powinna zawierać:

  • plan HACCP- łącznie z dokumentacją Dobrych Praktyk, które stanowią podstawę tego systemu;
  • zapisy- każda wykonana czynność powinna być regularnie zapisana w kartach lub rejestrach np. karta przyjęcia towaru.

Ze względu na to, że o dokument ten często proszą zewnętrzne kontrole, musisz uwzględnić w nim dane firmy, nazwę i tytuł dokumentu, odpowiednią numerację (numeruj kartki rozdziałów, a nie całej księgi), oznaczenie ilości stron w dokumencie oraz przy osobie wykonującej daną czynność stosuj 2-4 literowy skrót (nie zawsze podpis jest czytelny).